3 sep 2013

In Schoonebeek zijn zes bijzondere straatlantaarns geplaatst. De lampen zijn voorzien van sensoren, waardoor zij alleen voluit branden als er verkeer nadert. Zijn er geen weggebruikers in de buurt, dan werkt de verlichting op vijftien procent van haar vermogen. Het is voor het eerst dat er in de gemeente Emmen dergelijke lantaarnpalen langs de openbare weg zijn geplaatst.

De lampen staan sinds kort langs de Oude Beekweg, aan de rand van het dorp. Het gaat om een klinkerweg waar zowel fietsers als automobilisten rijden. Het gros van die auto’s komt uit de nabijgelegen wijk Zandberglanden. Langs dit traject van een paar honderd meter stonden aanvankelijk twee ‘gewone’ lantaarns, plus twee lantaarns aan het begin en het eind. Volgens voorzitter Albert Doezeman van Dorpsbelangen Schoonebeek wilde de gemeente die eerste twee lantaarns verwijderen in het kader van de bezuinigingen. Dorpsbelangen was daar niet over te spreken.

Doezeman: “In die weg zitten twee S-bochten. Als daar helemaal geen verlichting meer zou zijn, ontstaan er gevaarlijke situaties. Het is ook een weg die veel door scholieren wordt gebruikt, zeker sinds de vestiging van het Hondsrug College in ons dorp werd gesloten.” In 2009 ging de genoemde school in Schoonebeek dicht vanwege een gebrek aan leerlingen. Hiermee kwam er een eind aan ruim vijftig jaar voortgezet onderwijs in het oliedorp.

Emmer dorps- en wijkverenigingen krijgen jaarlijks een bepaald budget van de gemeente om de leefbaarheid in de eigen leefomgeving te vergroten. Dorpsbelangen Schoonebeek legde vanuit dit potje zo’n 13.000 euro op tafel om de Oude Beekweg van verlichting te voorzien. Het was de gemeente die voorstelde om te kiezen voor een energiezuinige constructie met sensoren. Hierdoor ligt het energieverbruik een stuk lager en is er minder lichthinder. Dorpsbelangen kon zich hier prima in vinden.

Doezeman heeft al gecontroleerd of de lampen goed werken. “Ik ben er op de fiets naartoe gegaan en het functioneert allemaal prima. De lampen branden heel zwak, maar het licht wordt fel als iemand eraan komt. Daarna blijft het licht een korte tijd branden. Ik ben erg tevreden. De weg is nu veiliger geworden en in overleg met de gemeente Emmen is ook nog gekozen voor een energiezuinige oplossing.”